Programmeringsstudie Meeldauw

Beschrijving

Voor beheersen van echte meeldauw wordt in de glastuinbouwsector nog steeds een groot deel van de fungiciden ingezet. De schimmel vormt een knelpunt in een breed aantal gewassen: roos, gerbera, tomaat, paprika en potplanten. Hiervan kunnen de jaarlijkse kosten in bloemisterijgewassen zoals snijroos oplopen tot 0,75-1,5 euro/m2. Er is dringend behoefte aan nieuwe kennis over effectieve interventies om gewaskwaliteit te verbeteren (weerbare gewas) en de inpasbaarheid in duurzame teeltsystemen. Het doel van de Programmeringsstudie Meeldauw is om nieuwe kennis te genereren omtrent instrumenten, interventies en beheersstrategiën die gericht zijn op preventie en aanpak van meeldauwontwikkeling in glastuinbouwgewassen.

Resultaten

Om de invloed van bestaande interventies op vermindering van plantgevoeligheid voor meeldauw te toetsen zijn in dit project verschillende proeven uitgevoerd met als klimaatfactoren daglichtsom, CO2 en RV. Na drie weken blootstellingstijd is de invloed op de productie van afweereiwitten zeer gering. Wel wordt bevestigd dat de RV en lichtsom de meeldauwontwikkeling sterker beïnvloeden dan de CO2. De proeven laten zien dat het volgen van veranderingen in de voedingssamenstelling van planten, bv. natrium wellicht één van de eerste indicatoren kan zijn dat de gevoeligheid van het gewas voor een schimmelziekte aan het veranderen is.Perspectiefvolle nieuwe interventies om de gevoeligheid voor meeldauw te verlagen zijn onder meer een substraatbehandeling en sturen op een voedingshandeling met meer MgCl2.

Projectnummer 15143
Startdatum 08-06-15
Einddatum 01-07-17
Afgerond Ja
Budget €100.000
Uitvoerder Wageningen UR Glastuinbouw
Document

Dit onderzoek is geen project van Stichting Kennis in je Kas, maar is in het verleden uitgevoerd met financiële middelen vanuit het Productschap Tuinbouw. Er is voor gekozen om deze onderzoeken onder te brengen op de website van Kennis in je Kas, zodat het onderzoek, de doelstellingen en de resultaten blijvend terug te vinden zijn.

Meer projecten

CO2 voor de NL glastuinbouw

Afgerond

Door de verdere toepassing van o.a. aardwarmte, restwarmte en energiebesparing heeft de glastuinbouw een tekort aan CO2 doordat er minder aardgas…

lees meer