Biologische grondontsmetting als alternatief voor stomen

Beschrijving

Biologische Grondontsmetting (BGO) of "bodemresetten" kan technisch, energetisch en economisch gezien een effectief alternatief zijn voor grondstomen. Om BGO verder te ontwikkelen in de praktijk heeft het programma "Kas als Energiebron" van het ministerie van EL&I en het Productschap Tuinbouw praktijk demonstraties en vervolgonderzoek gefinancierd.

Resultaten

In samenwerking met DLV plant, Wageningen UR Glastuinbouw en Thatchtec B.V. is bij vier chrysantenbedrijven praktijkervaring opgedaan. Aanvullend onderzoek is uitgevoerd naar procesversnellingsmogelijkheden en betrouwbare procesindicatoren. De teelt en ontsmettingsresultaten zijn bij 3 van de 4 bedrijven tot 5 teelten na ontsmetting even goed of beter als na stomen. Het proces kan verkort worden naar 9 dagen door gebruik te maken van een hogere dosering Ruwe Eiwit, maar dit leidt tot groeiremming in de eerstvolgende teelt. Uitvoering in juli biedt de beste inpassing: het geeft de hoogste bedrijfszekerheid en het beste bedrijfskundig resultaat. Het ontsmettingsproces kan betrouwbaar worden gevolgd met behulp van zuurstofmetingen, tellingen van totaal aaltjes en het gehalte aan nitraat, ammonium en bicarbonaat in het 1:2 volume-extract. Het bestaande protocol is met deze nieuwe kennis aangepast.

Projectnummer 14889
Startdatum 04-06-15
Einddatum 04-06-15
Afgerond Ja
Budget €104.514
Uitvoerder PPO Glastuinbouw
Document

Dit onderzoek is geen project van Stichting Kennis in je Kas, maar is in het verleden uitgevoerd met financiële middelen vanuit het Productschap Tuinbouw. Er is voor gekozen om deze onderzoeken onder te brengen op de website van Kennis in je Kas, zodat het onderzoek, de doelstellingen en de resultaten blijvend terug te vinden zijn.

Meer projecten

CO2 voor de NL glastuinbouw

Afgerond

Door de verdere toepassing van o.a. aardwarmte, restwarmte en energiebesparing heeft de glastuinbouw een tekort aan CO2 doordat er minder aardgas…

lees meer