Bestrijding bodemplagen in glastuinbouw en zomerbloemen

Beschrijving

In deze PPS zetten we in om d.m.v. gedragsbeïnvloeding van zowel het plaaginsect als de natuurlijke vijanden tot een betere bestrijding van bodemplagen te komen. Dit doen we door in te zetten op de volgende vernieuwende sporen: A1) manipuleren van het geurprofiel van het teeltsubstraat om een versterkte aantrekking/afweer van bodemplagen (potwormen, rouwmuggen en koolvliegen) en hun natuurlijke vijanden te bewerkstelligen (onderdeel A: plaag-afwerend substraat), en B) het lokken en doden van ruststadia van larven (emelten en engerlingen) met CO2-alginaat capsules (onderdeel B: CO2-alginaatcapsules). In aanvulling op deze twee vernieuwende invalshoeken wordt er in gericht gewerkt om relevante basiskennis te vergaren over de biotische en abiotische factoren die de ontwikkeling en overleving van Lyprauta beïnvloeden (onderdeel A2: basiskennis Lyprauta). De nieuwe inzichten die uit de drie bovenstaande onderzoekssporen voortkomen worden vervolgens in samenspraak met de telers gericht geëvalueerd binnen de volgende teeltsystemen: 1) Phalaenopsis teelt (potwormen; Lyprauta), 2) opkweek van potplanten en bilogische kruidenteelt (rouwmuggen; Sciaridae), 3) sierkool (koolvlieg; Delia radicum), en 4) bloementeelt van vaste planten en trekheesters (engerlingen en emelten).

Resultaten

-

Projectnummer 15139
Startdatum 08-06-15
Einddatum 01-04-18
Afgerond Nee
Budget €90.000
Uitvoerder Wageningen UR Glastuinbouw

Dit onderzoek is geen project van Stichting Kennis in je Kas, maar is in het verleden uitgevoerd met financiële middelen vanuit het Productschap Tuinbouw. Er is voor gekozen om deze onderzoeken onder te brengen op de website van Kennis in je Kas, zodat het onderzoek, de doelstellingen en de resultaten blijvend terug te vinden zijn.

Meer projecten

CO2 voor de NL glastuinbouw

Afgerond

Door de verdere toepassing van o.a. aardwarmte, restwarmte en energiebesparing heeft de glastuinbouw een tekort aan CO2 doordat er minder aardgas…

lees meer