Activeren fotosynthese door sturing huidmondjesopening

Beschrijving

Bij meerdere tuinbouwgewassen komt de fotosynthese aan het begin van de dag traag op gang. De belangrijkste oorzaak hiervan is de slechte opening van huidmondjes. Ook sluiten de huidmondjes vroegtijdig aan het eind van de dag, waardoor de fotosynthese en het lichtrendement zeer laag zijn. Dit onderzoek is er op gericht om de blokkade voor het openen van de huidmondjes bij de gewassen Anthurium, Bromelia en Miltoniopsis op te heffen. Bij een betere opening van de huidmondjes kan efficiënter geteeld worden en daarmee veel energie bespaard worden.

Resultaten

Een essentiële teeltfactor bij planten waar de fotosynthese gelimiteerd wordt door huidmondjesopening is VPD. Een verlaging van de VPD van 0.9 naar 0.5 geeft een hogere huidmondjesopening en fotosynthese. In de praktijk leeft soms de gedachte dat het spectrum van SON-T minder goed is dan normaal daglicht. Dit onderzoek laat zien dat dit wat betreft de fotosynthese niet juist is. Toevoegen van blauw licht gaf slechts een licht positief effect op de fotosynthese bij Miltoniopsis. Bij de andere gewassen was er geen verschil. Vanuit het oogpunt van rendement op de assimilatiebelichting is dagverlenging veel rendabeler voor de fotosynthese dan bijbelichten in combinatie met het natuurlijke daglicht. Sinklimitatie blijkt van invloed op de fotosynthese bij traag groeiende planten. Een hogere temperatuur werkt  positief op de gewasontwikkeling (bladuitgroei) en zal zo sinklimitatie kunnen voorkomen. Voor Bromelia lijkt een hogere teelttemperatuur in combinatie met een lagere VPD de sleutel om teeltversnelling te realiseren

Projectnummer 15040
Startdatum 18-05-15
Einddatum 18-05-15
Afgerond Ja
Budget €116.160
Uitvoerder Plant Dynamics
Document

Dit onderzoek is geen project van Stichting Kennis in je Kas, maar is in het verleden uitgevoerd met financiële middelen vanuit het Productschap Tuinbouw. Er is voor gekozen om deze onderzoeken onder te brengen op de website van Kennis in je Kas, zodat het onderzoek, de doelstellingen en de resultaten blijvend terug te vinden zijn.

Meer projecten

CO2 voor de NL glastuinbouw

Afgerond

Door de verdere toepassing van o.a. aardwarmte, restwarmte en energiebesparing heeft de glastuinbouw een tekort aan CO2 doordat er minder aardgas…

lees meer