Million friends en circulaire organische substraten voor tomaat

Op initiatief van SIGN is heeft in de onderzoeksafdeling van Vertify een tomatenproef plaatsgevonden met verschillende organische substraten en het toevoegen van microleven (champostextract). Onder andere op houtweefsel, hergebruikt aardbeiensubstraat met perliet en kokos wordt onderzocht of deze substraten een goed alternatief kunnen zijn voor steenwol. In de proef worden per substraat verschillende irrigatie- en voedingsstrategieën aangehouden met en zonder toevoeging van champostextract.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Vertify en ondersteund en begeleid door de bedrijven van der Knaap, Cultilene en Pull Rhenen en enkele telers. Hoofdfinancier was SIGN en daarnaast kwam financiering vanuit KijK, Rabobank en vouchers van toeleverende bedrijven. Verrassend:gedurende de 38 weken presteerden de organische substraten presteerden evengoed als steenwol; in een aantal gevallen zelfs beter. Het toevoegen van microleven gaf bij de meeste substraten een betere beworteling.

In eerdere onderzoek bij chrysant waren met biostimulanten geen statistische effecten op weerbaarheid gemeten, wellicht door een korte optimale teeltseizoen. Vandaar dat een proef met tomaat werd opgezet van 9 maanden. Het onderzoek vraagt om verdere onderzoek naar het effect van microleven in het substraat en de effecten op weerbaarheid.

Meer nieuws