Voorbereidingen gestart voor Verbindend Verklaring KijK 2023-2027

Het ministerie van LNV heeft eind december de Verbindend Verklaring afgegeven voor Kennis in je Kas (KijK) voor de periode 2021 en 2022. Inmiddels is gestart met de voorbereiding van de verbindend verklaring vanaf 2023. Uiteraard met als uitgangspunt dat ook vanaf dat jaar álle glastuinbouwbedrijven meebetalen aan het gewasoverstijgende innovatieonderzoek en daarmee aan de toekomst van de glastuinbouw.

De Verbindend Verklaring kan niet langer lopen dan de periode van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, en dat is tot en met 2027. De Programmaraad van Kennis in je Kas stelt daarom voor uit te gaan van voortzetting t/m 2027, net als de sector Akkerbouw.

Nieuw vijfjarenplan
De aanpak om tot de nieuwe aanvraag Verbindend Verklaring te komen is als volgt. De onderzoekslijnen worden allereerst besproken met een groep jonge ondernemers. De drie ondernemersgroepen van de thema’s Energie, Plantgezondheid en Water hebben de lijnen recentelijk geactualiseerd. Dat wordt aangepast op basis van de input van de jonge ondernemers. Dat moet komend najaar resulteren in een nieuw vijfjarenplan voor de onderzoeksprogramma’s. De Programmaraad van KijK stelt dat plan in het najaar vast, waarna het als bijlage wordt ingediend bij de nieuwe Verbindend Verklaring. Dit indienen gebeurt door de Brancheorganisatie Groenten&Fruit Nederland en de Brancheorganisatie Sierteeltproducten. Daarom wordt dit najaar goed afgestemd met de afzetorganisaties. Het indienen van de aanvraag 2023-2027 moet eind 2021 of begin 2022 gebeuren, omdat eerder ervaring leert dat de goedkeuring door LNV zeven maanden kan duren.

Telersbijdrage per hectare
De kern van de Verbindend Verklaring is dat hiermee ook bedrijven die geen lid zijn van Glastuinbouw Nederland en/of een afzetorganisatie in de sierteelt- of glasgroentesector meebetalen aan de gewasoverstijgende onderzoeksprojecten in het kader van Kennis in je Kas. In de voorbereidende ondernemersgroep Kennis in je Kas is in 2018 vastgesteld dat voor gewasoverstijgend innovatieonderzoek € 3 miljoen per jaar noodzakelijk is. Daarop is de telersbijdrage van € 350 per hectare per jaar voor 2019-2022 gebaseerd. Het totaalbedrag wordt verdubbeld door het ministerie van LNV, op voorwaarde dat de hele sector meebetaalt. Voor de nieuwe periode wordt opnieuw gekeken naar het benodigde bedrag en de hectarebijdrage.

Meer nieuws