Programmaraad Kennis in je Kas akkoord met vier onderzoeksprojecten Plantgezondheid

De programmaraad van Kennis in je Kas (KijK) heeft tijdens de bijeenkomst van eind juni naast twee nieuwe energieprojecten (zie eerder bericht) ook vier plantgezondheidsprojecten goedgekeurd. De doelstellingen en beschrijvingen van de projecten staan inmiddels op de website van Kennis in je Kas, maar ook op de website van Glastuinbouw Nederland.

Goedkeuring onderzoeksprojecten
De programmaraad beoordeelde tijdens de bijeenkomst van juni meerdere projecten goed, waaronder vier projecten op gebied van Plantgezondheid. "Wij zijn erg blij dat deze projecten zijn goedgekeurd", zegt Helma Verberkt, beleidsspecialist Plantgezondheid van Glastuinbouw Nederland. Zie dit bericht voor de goedkeuring van twee energieprojecten door de programmaraad.

Masterplan Fusarium 2.0
Het doel is betere beheersing van Fusarium in de glastuinbouw. Dit doen we door de hele keten te betrekken van zaad tot plant, van de inzet van nuttige organismen, tot resistent plantgoed. Hierbij rekening houdend met de diversiteit aan Fusarium pathogene in de verschillen teelten en onder verschillende teeltomstandigheden. Het project draagt daarmee bij aan oplossingen, zonder schadelijke emissies, voor de glastuinbouw. Het Masterplan Fusarium 2.0 bouwt verder op de fundering gelegd door Masterplan Fusarium (2018-2021) en werkt aan een solide basis voor het oplossen van de Fusarium problematiek in de glastuinbouw.

Boven- en ondergronds sturen op weerbaarheid
Het doel van dit project is het realiseren van complementaire weerbaarheidscombinaties. Dit doen we door het verbinden van onder- en bovengrondse factoren die de weerbaarheid beïnvloeden zodat deze elkaar versterken, zodat beter kan worden gestuurd op een weerbare bodem, substraat en gewas. Ondergronds wordt een ecosysteem benadering gebruikt om te bepalen welke combinaties van abiotische condities (zoals pH, irrigatieregiem, mineralen, organische stof) en bodem/substraatleven (zoals micro-organismen, nematoden) resulteren in onderdrukking van grond-, dan wel substraat-gebonden ziekten. Bovengronds wordt onderzocht of het verhogen van de weerbaarheid door middel van toevoegingen zoals elicitors in alle fasen van de teelt mogelijk is, zowel bij hoge als lage plantbelasting. Probleem is dat we op dit moment onvoldoende inzicht hebben in weerbaarheidscombinaties die elkaar kunnen versterken.

Kas als Ecosysteem
Het doel van dit project betreft verdere opbouw, toepassing en implementatie van het ondergrondse en bovengrondse ecosysteem in diverse teeltsystemen in de glastuinbouw ten einde de hoeveelheid milieu-impact te verlagen en te komen tot een robuust weerbaar ecosysteem in de glastuinbouw. Door deze pilot vindt versnelling van ontwikkeling, implementatie en toepassing van ecosystemen plaats, zoveel mogelijk gebruik makend van natuurlijke biologische oplossingen en waar nodig chemische correctie.

Precisie Gewasbescherming Glastuinbouw
Het doel van deze pilot is het ontwikkelen, testen en demonstreren van nieuwe en/of verbeterde toepassingstechnieken en te komen tot precisie toepassing van de gewasbescherming in de glastuinbouw waardoor de afhankelijkheid van gewasbeschermingsmiddelen afneemt en de milieu-impact via emissie vanuit de glastuinbouw verlaagd wordt. Tevens is de pilot gericht op het effectief inzetten van de nieuwe generatie groene, biologische en laag risico middelen tegen ziekten en plagen. Precisie technologie in gewasbescherming is een belangrijke bouwsteen in het proces om te komen tot vergroening in de ziekte- en plaagbeheersing en het daarmee mede toekomstbestendig maken van de glastuinbouwsector.

Meer nieuws