Programmaraad geeft groen licht voor vier nieuwe onderzoeksprojecten KijK

De programmaraad van Kennis in je Kas heeft in januari vier nieuwe projecten goedgekeurd. Het betreft een energieproject en drie onderzoeksprojecten op gebied van plantgezondheid. Daarnaast werd een project aangehouden, in afwachting van aanvullende informatie. Twee plantgezondheidsprojecten kregen geen groen licht van de programmaraad.

Energieproject

Decision Support Tool Energiezuinige teelt (DSTE)
Doelstelling is om bij het groeimodel gerbera een belichtingsmodule te ontwikkelen die realtime de efficiëntie van de belichtingsstrategie en het energiedoek inzichtelijk te maken en zo de elektriciteitsinput te minimaliseren. Het op te leveren resultaat is een tool die de teler realtime informatie en handvatten geeft om efficiënter met energie om te gaan terwijl betere teeltomstandigheden worden gecreëerd.

Projecten plantgezondheid

De drie onderstaande plantgezondheidsprojecten zijn weliswaar goedgekeurd door de programmaraad, maar moeten ook nog akkoord krijgen van andere participanten. Zodra dat het geval is – naar verwachting begin februari – worden de projectvoorstellen openbaar gezet op de website van Glastuinbouw Nederland en Kennis in je Kas.

Effecten van nutriënten op ziekten, plaagorganismen en hun bestrijders
Doelstelling van dit project is om middels gerichte sturing van plantenvoeding/nutriënten de plantweerbaarheid tegen ziekten en plagen te verhogen zonder verstoring van de biologische bestrijders.

Weerbare teeltsystemen tegen invasieve tripsplagen in de glastuinbouw
Doel van dit project is het beheersen van invasieve tripsplagen door het opstellen van een beslissingsondersteunend model voor het ontwerpen van weerbare teeltsystemen voor de beheersing van invasieve tripsoorten in de glastuinbouw. Deze plaagorganismen, die van oorsprong uit andere werelddelen komen maar zich onder de Nederlandse kasomstandigheden ook goed thuis voelen, vormen een groot risico voor onze teelten. Door klimaatsverandering en intensief internationaal transport van plantmateriaal is het risico hierop ook steeds groter.

Slimme sluipwespen, effectieve biologische bestrijding
Doelstelling is het biologisch bestrijden van wolluis door het ontwikkelen van een verbeterd concept om ‘slimme sluipwespen’ te creëren, waarmee telers in de kas effectiever wolluis kunnen bestrijden. Een efficiënt trainingsprotocol wordt opgenomen, alsmede  een gebruikersvriendelijk loslaatsysteem, zodat door training van de commercieel geproduceerde sluipwespen automatisch in de kas plaatsvindt, zonder extra werk voor de teler.

Aangehouden

Nieuwe toedieningstechnieken glastuinbouw voor het verhogen van effectiviteit en verlagen emissie
De programmaraad is positief over dit onderwerp, maar de uitwerking moet meer focus krijgen met beter op de praktijk aansluitende onderzoeksvragen. Dit is teruggekoppeld naar de kennispartij en voorstel wordt hierop aangepast.

Meer nieuws