Ondernemersgroep KijK neemt eerste besluiten vervolg financiering drie innovatieprogramma's

Gisterenavond, woensdag 30 mei 2018, vond de tweede vergadering van de ondernemersgroep Kennis in je Kas (KijK) plaats. Tijdens de vergadering is gesproken over de voortzetting van de drie innovatieprogramma’s Kas als Energiebron, Glastuinbouw Waterproof en Het Nieuwe Doen in Plantgezondheid. Gestemd is over drie onderwerpen: stemverdeling binnen de ondernemersgroep KijK naar areaalinbreng, afbakening van deelname aan de programma’s en wijze van financiering en de hoogte van het bedrag per ha.

De groep heeft besloten dat de stemming binnen de ondernemersgroep gewogen naar hectare per afzetorganisatie plaatsvindt. Daarna is besloten dat de afbakening voor de innovatieprogramma’s worden ingericht voor de gespecialiseerde glastuinbouw (8667 ha), inclusief aardbeien onder glas, maar exclusief fruit en bomen onder glas, deels broeierij en buitenbloemen. Het advies is dat de heffing alleen geldt voor bedrijven boven een half hectare. De inning vindt plaats via een Verbindend Verklaring (VV) via de Brancheorganisaties Groenten&Fruit en Sierteelt. Dit om te zorgen dat iedereen meebetaalt (geen free riders is de wens van de groep). Ook is de hoogte voor het te heffen bedrag bepaald.

Tijdens de volgende en afsluitende vergadering op woensdag 27 juni 2018 worden de besluiten genomen voor de hoofdlijnen van het onderzoek en de toekomstige aansturing. Hiermee wordt het zwaarwegend advies voor het bestuur van LTO Glaskracht Nederland compleet gemaakt.

Aan de ondernemersgroep nemen vertegenwoordigers vanuit alle glasgroenten afzetverenigingen deel, inclusief vertegenwoordiging van 'niet aangesloten' bij een afzetvereniging en vanuit de sierteelt afzetverenigingen leden van Royal FloraHolland en Plantion deel.

Meer nieuws