Ondernemers willen investeren in onderzoek

De resultaten van de ondernemerspeiling Kennis in je Kas zijn bekend. Een ruime meerderheid van de glastuinbouwondernemers onderschrijft het belang van onderzoek voor de toekomst van hun bedrijfsvoering.

De glastuinbouwers die deelnamen aan de ondernemerspeiling, gaven aan bereid te zijn om de komende vier jaar mee te betalen aan de ontwikkeling van nieuwe technieken en teeltkennis via de innovatieprogramma’s Kas als Energiebron, Glastuinbouw Waterproof en Het Nieuwe Doen in Plantgezondheid. Dit blijkt uit de ondernemerspeiling Kennis in je Kas, die LTO Glaskracht Nederland, in samenwerking met GroentenFruit Huis en Royal FloraHolland, onlangs hield. 

Representatief
Vanaf 2018 zijn nieuwe financiële middelen nodig, die voor een deel door de sector zelf moeten worden bijeengebracht. In de periode van 5 t/m 19 mei konden ondernemers hun mening geven over de voortgang en financiering van deze drie innovatieprogramma’s. Twintig procent van het glastuinbouwareaal deed mee en daarmee is deze peiling representatief.

Ruim 90% van de respondenten is van mening dat voortzetting van deze programma’s noodzakelijk is en 87% hiervan is bereid mee te betalen. Hieraan stelt het merendeel van de respondenten wel enkele voorwaarden. Zo vinden de ondernemers het belangrijk dat alle glastuinbouwbedrijven mee betalen en dat de ontwikkelde kennis beschermd blijft. Daarnaast willen ze meer invloed op de inhoud van het onderzoek en is cofinanciering van onder andere de overheid een voorwaarde. Het merendeel van de respondenten wil €200 tot €400 per hectare per jaar bijdragen aan de financiering van deze onderzoeksprogramma’s. 

Belang voor nu en de toekomst
Voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland is tevreden met de uitkomst van de peiling: “Duidelijk is dat ondernemers het belang van de innovatieprogramma’s voor nu en de toekomst onderschrijven”. De komende periode gaat het bestuur van LTO Glaskracht in beraad over de conclusies van deze ondernemerspeiling. Met betrokken organisaties in de glastuinbouwketen en het ministerie van Economische Zaken worden gesprekken over de mogelijkheden van financiering gevoerd. Hierbij wordt nadrukkelijk rekening gehouden met de voorwaarden die de ondernemers hebben gesteld.

Meer nieuws