Eindrapport: Waterefficiënte teelt op substraat – werken aan minder emissie en slimmer watergebruik

Het project Waterefficiënte teelt op substraat binnen het programma Glastuinbouw Waterproof is afgerond. De afgelopen jaren is onderzocht hoe de glastuinbouw efficiënter kan omgaan met water en hoe emissies naar het milieu kunnen worden verminderd. De belangrijke resultaten op een rij:

  • Minder afhankelijk van aanvullend water 
    Door het doorrekenen van verschillende teeltstrategieën – zoals grotere hemelwaterbassins, inzet van schermen, gesloten kasconcepten en zelfs het gebruik van water uit waterstofproductie – is duidelijk geworden dat jaarrond telen zonder aanvullend water in theorie mogelijk is, zij het met hogere energiekosten. 

  • Meer inzicht in waterstromen en milieubelasting 
    Er is een overzicht gemaakt van de waterstromen tijdens de teelt en teeltwisseling, inclusief hun impact op het milieu. Deze kennis ondersteunt telers en beleidsmakers bij gerichte maatregelen en handhaving.

  • Analyse van waterkwaliteit bij bedrijven 
    Bij zeven bedrijven zijn verschillende gietwaterbronnen onderzocht op zouten, metalen en resten van gewasbeschermingsmiddelen. De bevindingen tonen aan dat er vrijwel altijd resten aanwezig zijn – en onderstrepen het belang van waterzuivering en hergebruik. 

  • Zinkmembraan getest  
    Een zinkmembraan kan helpen om zink uit het drainwater te houden, wat hergebruik van water zonder ijzerproblemen mogelijk maakt. Een volledig effectieve oplossing is echter nog niet beschikbaar. 

  • Stikstofemissie in amaryllis beperken 
    Spoelwater bij teeltwisseling bevat gemiddeld 75 kg stikstof per hectare. Hergebruik blijkt lastig, maar er liggen kansen als natrium betaalbaar verwijderd kan worden. Ook innovatieve aanpassingen aan het teeltsysteem kunnen helpen. 

  • Geen Rhizoctonia in phalaenopsis 
    Schimmelproblemen in het substraat bleken niet te worden veroorzaakt door Rhizoctonia. Water blijkt geen belangrijke verspreidingsroute en preventieve maatregelen zijn in kaart gebracht. 

Dit project is uitgevoerd door Wageningen UR, BU Glastuinbouw  en gefinancierd en gecoördineerd vanuit het innovatieprogramma Glastuinbouw Nederland van Kennis in je Kas (KijK). Mede mogelijk gemaakt door Topsector TU/LNV, Stimuleringsbudget Emissiebeperking Glastuinbouw, Greenport West-Holland, gewascoöperatie Amaryllis, Bom Groep, Royal Brinkman, Bruine de Bruin, Glastuinbouw Nederland. De proef is begeleid door telers. 

Meer weten of aan de slag met de resultaten? Bekijk de factsheet en het rapport onderaan dit artikel.

Meer nieuws

Jaarverslag 2024

Het jaarverslag van 2024, met een overzicht van alle activiteiten en gefinancierde onderzoeken van Kennis in je Kas (KijK), staat online en geeft…

lees meer