Eindrapport: Insectengaas in luchtramen effectief wapen tegen plaaginsecten in de kas

Hoe we onze gewassen vrij kunnen houden van schade door ziekten en plagen wordt steeds uitdagender. Eén van de manieren om dit te doen, is door het zoveel mogelijk weren van insecten, onder andere door gebruik te maken van insectengaas. De afgelopen jaren is uitgebreide getest met insectengaas in luchtramen vanuit het programma Kas als Ecosysteem. Het eindverslag en de bijbehorende factsheet Raamgaas is beschikbaar.
Insectengaas bestaat al langere tijd, maar kon jarenlang slechts in beperkte mate worden toegepast in Nederlandse kassen. De noodzaak voor het weren van insecten werd echter steeds groter. Daarnaast bood het telen volgens ‘Het Nieuwe Telen’ steeds meer mogelijkheden om, ook met insectengaas, het kasklimaat op orde te houden.
Resultaten
Bij de zogenaamde A/B testen werden vergelijkingen gemaakt tussen de insectendruk bij telers mét insectengaas en bij telers zónder insectengaas. De praktische uitvoering van deze testen is gedaan door Van Iperen. Waar het project aanvankelijk begon met slechts enkele teelten, was het richting het einde van het project uitgebreid naar de gewassen chrysant, tomaat, komkommer, phalaenopsis, gerbera en roos.
- De resultaten waren heel positief en na verloop van tijd hebben we dan ook gezien dat insectengaas in luchtramen op heel veel bedrijven werd en nog steeds wordt geïnstalleerd.
- Met name grotere insecten zoals motten en wantsen worden uitstekend geweerd door insectengaas. Voor wat betreft insecten als luis en wittevlieg werd duidelijk een remmend effect geconstateerd.
- Trips werd minder tegen gehouden, maar dit kwam omdat telers in bijna alle gevallen gebruik maakten van het wat grovere ‘luizengaas’.
De resultaten uit de verschillende pilots zijn samengevat in de factsheet Raamgaas of bekijk het eindverslag.
Het onderzoek is uitgevoerd door Delphy. En gefinancierd en gecoördineerd door Kas als Ecosysteem, een innovatieprogramma van LVVN en Glastuinbouw Nederland. Mede mogelijk gemaakt door Kennis in je Kas (KijK).