Biologische bestrijding in herfst- en wintermaanden
In het project Jaarrond Biologische Bestrijding van het innovatieprogramma Het nieuwe Doen in Plantgezondheid is gezocht naar oplossingen voor knelpunten bij biologisch bestrijding in de herfst en het vroege voorjaar. Het project heeft hiervoor strategieën en adviezen opgeleverd. Vooruitlopend op de eindrapportage zijn voor het project de belangrijkste resultaten verwerkt in een aantal factsheets.
Plaagbestrijding met natuurlijke vijanden gaat in veel gewassen vaak relatief moeizaam in de herfst- en wintermaanden. Zo gaat de activiteit van sluipwespen en galmuggen in deze periode omlaag. Ook wordt de activiteit en ontwikkeling van populaties van roofmijten en roofwantsen minder. Plagen moeten in de herfst- en winterperiodes daarom vaker chemisch worden gecorrigeerd. Dit verstoort de populatieopbouw van de natuurlijke vijanden flink. Als populaties van natuurlijke vijanden in de winter naar beneden gaan, kan dit sterk doorwerken op de biologische bestrijding in het voorjaar. De opbouw van de ‘standing army’ duurt dan langer, waardoor deze de opbouw van de plagen minder goed kan bijhouden. Tevens kan chemisch ingrijpen tegen een plaag, de biologische bestrijding van andere plaaginsecten verstoren en een domino-effect veroorzaken.
In het project Jaarrond Biologische Bestrijding is dan ook gezocht naar oplossingen voor de knelpunten met betrekking tot biologisch bestrijding in de herfst en het vroege voorjaar. Het project is afgerond en heeft strategieën en adviezen opgeleverd voor biologisch bestrijding in herfst en vroege voorjaar. De rapportage laat nog even op zich wachten, maar voor het project zijn al wel de belangrijkste resultaten verwerkt in een aantal factsheets:
- Bestrijding kaswittevlieg in de winter in gerbera 2021-2022
- Bestrijding kaswittevlieg in de winter in gerbera 2022-2023
- Biologische bestrijding van bladluis in paprika met verlichte bankerplanten
Het project Jaarrond Biologische bestrijding is uitgevoerd door de Business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research. En gefinancierd door Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, het innovatieprogramma Het Nieuwe Doen in Plantgezondheid van Kennis in je Kas (KijK) en de Club van 100. Het project is gevolgd en begeleid door telers.
Download hier de factsheets.